-
Prima / Studii şi analize / Analize strategice sectoriale / Analiza strategică privind condamnările adoptate, în cursul anului 2022, în cauze de corupție și acte conexe, precum și fapte coruptibile
Analiza strategică privind condamnările adoptate, în cursul anului 2022, în cauze de corupție și acte conexe, precum și fapte coruptibile
18.07.2023
Direcția analitică a CNA publică un nou Studiu al sentințelor de judecată pe cazurile de corupție pentru anul 2022. Analiza strategică prezintă o radiografie a soluțiilor adoptate de către instanțele de judecată, sancțiunile aplicate în cauzele de corupție, categoriile de subiecții care au săvârșit fapte de corupție și pentru ce fapte nemijlocit au fost sancționați, care a fost durata de judecare a cazurilor de corupție, procedura simplificată în care au fost examinate cauzele de corupție și aplicată condamnarea cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, etc. Cercetarea se referă doar la hotărârile instanțelor de fond, întrucât în metodologia studiului nu s‐a luat în considerare eventuala modificare a hotărârilor și a pedepselor în instanțele ierarhic superioare.
Rezultatele cercetării au stabilit 209 de sentințe pronunțate de instanțele de fond din Republica Moldova în perioada anului 2022, în privința a 256 persoane, care au săvârșit în total 426 de fapte (cazuri). În 274 de cazuri, instanțele de judecată au adoptat soluții de condamnare, ponderea cărora este de aproximativ 64%, pe când în 56 de cazuri, sau peste 13% instanțele au emis soluții de achitare, iar în 96 de cazuri, sau peste 23% instanțele au dispus încetarea procesului penal.
De altfel, cea mai înaltă rată a condamnărilor (79%) îi revine infracțiunilor din categoria celor grave, urmată de infracțiunile mai puțin grave (73%) și, respectiv, infracțiunile ușoare care au înregistrat cea mai scăzută rată de condamnare (12%). Pe de o parte, infracțiunile grave, mai puțin grave și ușoare comise în anul 2022 au înregistrat o rată absolută de condamnare (100%), pe când rată absolută de încetare și achitare a fost înregistrată în privința infracțiunilor ușoare comise în anii 2005‐2019 și judecate în anul 2022.
Totodată, datele comparative față de anul precedent denotă o majorare cu 19% a numărului de fapte prejudiciabile în privința cărora instanțele de fond au adoptat soluții de condamnare (274 cazuri față de 231), precum și majorarea cu 43% a numărului de fapte în privința cărora au fost adoptate soluții de încetare (96 cazuri față de 67 cazuri). Cu privire la soluțiile de achitare pronunțate în anul 2022, se atestă o reducere cu 19% a cazurilor (56 cazuri față de 69 cazuri), precum și a ponderii acestora (13% față de 19%) din totalul infracțiunilor examinate. Privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate a fost dispusă în 74 de cazuri, sau peste 27% din cazurile de condamnare (274).
Mai multe informații cu referire la analiza sentințelor adoptate în anul 2022, cât și concluziile formulate de Direcția Analitică a CNA, le găsiți la următorul link.
- Fișiere anexate:
- AS sentințe de corupție 2022