Peste 400 de agenți publici, elevi, profesori și medici din Nisporeni vor fi instruiți de CNA
04.04.2017 1641 Accesări  

Peste 400 de angajați ai diferitor instituții publice, dar și elevi din Nisporeni vor beneficia de lecții în domeniul prevenirii și combaterii corupției. Evenimentul se desfășoară cu suportul Consiliului Raional, care a și venit cu această inițiativă.

Cele 15 instruiri cu genericul „Integritatea profesională a agentului public" şi „EU pentru educație prin integritate", vor avea loc pe rând, adunând diferite categorii de subiecți de la funcționari publici, profesori, medici, până la elevi.

Timp de 2 zile ale acestei săptămâni, marți și joi, ofițerii anticorupție se vor afla în instituțiile unde activează participanții la training și le vor vorbi despre importanța consolidării integrității instituționale și profesionale, despre obligația civică de a denunța actele de corupție și influențele necorespunzătoare, dar şi despre regimul de declarare a cadourilor.

Menirea acestui gen de activități este de a educa şi de a cultiva în rândul agenţilor publici și nu numai a unui comportament integru şi profesionist. Funcționarul trebuie să-și desfășoare activitatea profesională în mod etic, liber de influenţă necorespunzătoare şi manifestări de corupție, cu respectarea interesului public și a supremaţiei legii.

În anul 2016 au fost organizate şi desfășurate circa 630 de instruiri anticorupție, cu 14% mai mult în raport cu anul precedent, iar audiența toată a fost de aproximativ 25.000 de persoane.

Amintim că, noua Strategie Națională de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020, aprobată recent de Parlament, urmărește pe lângă descurajarea implicării în acte de corupție, promovarea eticii și integrității în sectoarele public, privat și neguvernamental, și scopul educării societății și a funcționarilor.

 

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție