Noi recomandări în domeniul managementului riscurilor de corupție vor fi formulate și înserate într-un ghid destinat țărilor EPAC
27.09.2017 478 Accesări  

Reprezentanți ai mai multor agenții anticorupție din țările membre EPAC (Partenerii Europeni împotriva Corupţiei) se întrunesc astăzi și mâine la CNA în cadrul celei de-a doua reuniuni a Grupului de lucru „Analiza și managementul riscurilor de corupție”. Timp de două zile, experții anticorupție europeni și cei de la CNA vor lucra la elaborarea unui ghid de analiză și gestionare a riscurilor.  

Îndrumarul este destinat autorităților anticorupție și organele de supraveghere a poliției și va include linii directorii de autoevaluare și evaluare externă, necesare pentru identificarea riscurilor de corupție posibile, înainte ca acestea să se materializeze și să producă consecințe nefavorabile asupra obiectivelor stabilite. Managementul riscurilor este fundamentat pe conceptul de integritate instituţională, profesională şi personală, și include modalități de identificare, analiză, evaluare, monitorizare și control a riscurilor de corupție.

Evenimentul găzduit de CNA a adunat reprezentanți din Austria, Germania, Ungaria, Spania, Slovenia, Portugalia și Azerbaidjan, toate țări membre ale EPAC.

Prima întâlnire a grupului de lucru a avut loc anul trecut în Austria la Biroul Federal Anticorupție. Urmează alte două întruniri în noiembrie curent, iar prezentarea finală a ghidului va avea loc la Lisabona în cadrul unei conferințe organizate sub egida EPAC.

EPAC este o platformă formată din autorităţile anticorupţie şi organele de control ale poliţiei ale ţărilor membre ale Consiliului Europei, incluzând şi Oficiul European de Luptă Anti-fraudă (OLAF). Aceasta are drept obiective: schimbul rapid de informaţii cu membrii EPAC; orientarea strategiei privind măsurile anticorupţie în conformitate cu directivele europene în domeniu; schimbul de experienţă şi de cele mai bune practici; armonizarea măsurilor de contracarare a corupţiei din sistemele judiciare şi administrative, din statele membre ale Uniunii Europene. CNA a devenit membru al EPAC în 2014.

Amintim că, CNA asigură sistematic desfășurarea activității de autoevaluare și evaluare a riscurilor de corupţie în cadrul autorităților publice din țară, scopul procesului de evaluare fiind identificarea factorilor instituționali și a vulnerabilităților care favorizează sau pot favoriza corupția. Totodată, CNA elaborează recomandări întru excluderea efectelor acestora.

 

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție