Bogdan Zumbreanu la Bruxelles: CNA optează pentru o abordare multidimensională și durabilă a problemelor societății ce derivă din infracțiunile de corupție
21.06.2018 360 Accesări  

Centrul Naţional Anticorupţie tinde, cu responsabilitate și abnegație, să obţină rezultate durabile care să aducă transformări pozitive atât pentru cetăţeni, cât şi pentru evoluţia Republicii Moldova în dialogul cu Uniunea Europeană. Este declaraţia directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, făcută la cea de-a patra reuniune a Subcomitetului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru libertate, securitate şi justiţie, desfăşurată la Bruxelles, Regatul Belgiei. Potrivit lui Zumbreanu, chiar dacă uneori cadrul legal și instituțional existent în domeniul luptei împotriva corupției nu este tocmai suficient, CNA, alături de instituțiile de aplicare a legii, optează pentru o abordare multidimensională și durabilă în ceea ce privește soluționarea problemelor societății ce derivă din infracțiunile de corupție.

Subiectele puse în discuţie în cadrul evenimentului de la Bruxelles s-au referit la reforma sectorului justiţiei, prevenirea şi lupta împotriva corupţiei, prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, cooperarea privind migraţia, azilul și managementul frontierei de stat, protecţia datelor cu caracter personal, prevenirea şi lupta împotriva crimei organizate şi altor activități ilegale.

În cadrul şedinţei, UE a luat act de progresele înregistrate de autoritățile naționale în unele domenii, fiind totodată punctate restanţele şi îngrijorările privind realizarea angajamentelor asumate de RM în dialogul cu UE, precum şi planificate activitățile de colaborare pentru perioada următoare. Agenda a întrunit o serie de subiecte de interes comun atât pentru Republica Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană, pentru care conducătorii instituţiilor specializate din ţară au prezentat progresele înregistrate de la reuniunea anterioară a Subcomitetului din iunie 2017.

Subcomitetul de asociere RM-UE pentru justiție, libertate și securitate a fost creat în baza Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Scopul acestuia este de a monitoriza îndeplinirea acelor angajamente pe care Republica Moldova și le-a asumat în fața partenerilor europeni prin clauzele Acordului.

 

 

 

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție