Operațiune CNA-SIS-PA, într-un dosar de finanțare ilegală a unui partid din Republica Moldova, de către un grup criminal organizat
21.07.2022 1145 Accesări  

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate, în comun cu procurorii anticorupție, au descins astăzi cu percheziții în sute de locații din țară. Acțiunile de urmărire penală au avut loc în cadrul unui dosar pornit cu privire la finanțarea ilegală a unui partid din Republica Moldova, de către un grup criminal organizat. 

Potrivit probelor administrate pe dosar, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri și convertiri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare, erau folosite diverse canale de finanțare precum Dubai, Viena, Monaco.

Astfel, au fost documentate mai multe episoade în care, în primul semestru al anului curent, de către partid ar fi fost efectuate plăți în sumă de 600 000 de euro, pe când cheltuielile raportate erau de puțin peste 228 000 de lei. Din aceleași surse de proveniență infracțională, ar fi fost achitate salarii lunare membrilor partidului în sumă de 100 000 de euro, iar peste 3,5 milioane de lei ar fi fost folosite pentru transportarea participanților la protestele din Piața Marii Adunări Naționale. 

Menționăm că, în prima jumătate de an, partidul a indicat că a fost finațat cu 1,7 milioane de lei.

În prezent, pentru fortificarea probatoriului, se efectuează și alte acțiuni de asigurare a investigării complete, obiective și sub toate aspectele a faptelor cercetate. Acestea sunt desfășurate în limitele legale, cu asigurarea respectării principiului prezumției de nevinovăție a persoanelor vizate și respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=KVuxZWtZ25Q


Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție