Un tânăr, cercetat de CNA și PA pentru trafic de influență, a fost condamnat la o amendă de 90 de mii de lei
16.05.2024 655 Accesări  

La 15 aprilie 2024, a fost pronunțată sentința în cauza penală, deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui tânăr, învinuit de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2023 de către Centrul Național Anticorupție.

Potrivit materialelor, inculpatul a pretins de la o cunoștință de a sa bani ce nu i se cuvin, în sumă de 5000 de Euro, apoi convenind la suma de 4000 de Euro, susținând că are influență asupra procurorului din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, care conducea urmărirea penală în privința sa (pentru un fapt de sustragere) și pe care-l poate determina să înceteze urmărirea penală.

Astfel, pentru a influența procurorul de caz să adopte o decizie de încetare a urmăririi penale în cauza penală menționată, inculpatul a primit suma pretinsă de 4000 de Euro (cauza fiind încetată pe motivul „împăcării părților”).

Urmărirea penală a durat 2 luni, iar judecarea cauzei 1 an, inculpatul recunoscându-și vina de comiterea faptei. La cererea inculpatului, judecătorul a acceptat examinarea cauzei penale în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în procedură simplificată.

Astfel, prin sentință din 15 aprilie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin.1) din Codul penal), stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de 90 000 lei.

Totodată, corpurile delicte - 18 bancnote cu nominalul a câte 50 de Euro fiecare, ridicate în cadrul perchezițiilor, au fost trecute în venitul statului și a fost menținut sechestrul aplicat asupra mijlocului de transport deținut de condamnat - până la executarea pedepsei (achitarea amenzii).

Sentința a fost atacată de procurorii anticorupție cu recurs, la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție